| TAKAISIN / BACK |

Kaiken kansan katajaiset

Yrttiviinat ja niiden valmistaminen


Toimittanut J. K. Ihalainen
Palladium Kirjat

1997
2. painos 1998
3. tarkistettu painos 2002

Kolmas painos


- Ote kirjasta -


Wettenhovi-Aspan reseptit vuodelta 1919 julkaistaan tässä sellaisinaan, merkillisyyksineen kaikkineen. On huomattava, että reseptit ovat kieltolain vastaisesta kirjasta, joka ilmestyi kieltolain aloittaessa 13 vuotisen suomalaisen sisällissodan. Likööreistä saa samanvertaista viinaa jättämällä sokerin pois

Resepteissä mainittu yleisneste on

Sokeriliuosta 4 kg
Vettä 4 1/2 litraa
Spriitä 90 % 5 1/2 litraa


Arabialainen kahvilikööri

Poltettua Mokka-kahvia 60 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa

Benediktiläinen munkkilikööri

Angelikaöljyä 0,2 gr
Ananaseetteriä 1 gr
Appelsiinieetteriä 0,5 gr
Kalmusöljyä 0,12 gr
Sitruunaöljyä 0,1 gr
Etikkaeetteriä 1 gr
Macis-öljyä 0,05 gr
Meliss-öljyä 0,24 gr
Pepparmynttiöljyä 0,8 gr
Viinispriitä 88 % 0,5 kg
Vermut-öljyä 0,5 gr
Kaneliöljyä (väärentämät.) 0,06 gr
Väri: kullankeltaista

Chartreuse

Angelikaa 32 gr
Macis`ta 1 gr
Melisse`tä 64 gr
Safrania 4 gr
Ysop`ia 64 gr
Kaneelia 64 gr

Sekoitetaan yhteen kiloon tai litraan viinispriitä,
kaadetaan isoon lasiastiaan ja pannaan hautumaan
auringonpaisteeseen 8 vuorokaudeksi, jonka jälkeen
koko seos puserretaan liinakankaan läpitse. Näin
saadusta liemestä tislataan tavalliseen tapaan 0,7 kiloa,
lisätään 125 grammaa sokeria ja tämä siivilöidään.

Curacao
S. van der Sluis-Haarlemin resepti


Tuoreita appelsiinin-
tai pomeranssinkuoria 50 gr
Sekoitettua curacaotinktuuraa 0,11 litraa
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Väri: violettia, viheriää, kullanruskeata
tai valkosta.

Erittäin hienoa ranskalaista Angosturaa

Pomeranssikuorta 50 gr
Sitruunaa 10 gr
Kalmusjuurta 4 gr
Kaneelia 2 gr
Vermut`ia 2 gr
Spriitä 96 % 0,15 litraa
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Väri: tummanpunasenruskeata.

Haaremin salaisuus
Secret du Serail


Sitruunankuorta 10 gr
Curacaos-kuorta 10 gr
Viikunoita 20 gr
Macista ja kaneelia 4 gr
Ambra-seosta 1 gr
Jasmiinispriitä 2 gr
Moches-seosta 0,1 gr
Oranssivettä 4 gr
Rosmariinivettä 2 gr
Vaniljaseosta 1 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Väri: rubiininpunainen


Häälikööri
Eau de noces

Tisleerataan:
Anista 2 gr
Korianderia 2 gr
Rohduspuuta 4 gr
Vaniljaa 0,2 gr
Perubalsamia 0,5 gr
Orvokinjuurta 2 gr
Kaneelia 0,5 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa


Italialainen sitruunalikööri
Citronella di Napoli

Tuoreita sitruunankuoria 15 gr
Tuoreita appelsiininkuoria 15 gr
Mausteneilikoita 0,5 gr
Macis`ta 0,5 gr

Haudotaan 8 vuorokautta 1 litrassa spriitä.
Siivilöidään. Lisätään 1,15 ltr yleisnestettä.
Väri: kullankeltainen

Kiinanlikööri
Liqueur de Chine

Angelikaa 5 gr
Anista 5 gr
Macis`ta 2 gr
Karvasta mantelia 20 gr
Kaneelia 2 gr

Seisotetaan lämpösessä paikassa tai auringonpaisteessa
8 vuorokautta. Seoksessa pitää olla 0,11 litraa vettä ja
0,06 litr. väkevää spriitä. Pulloa pitää usein ravistella.
Sitten lisätään:
Kalmustinktuuria 0,5 gr
Neroliöljyä 0,05 gr
Näin saatuun seokseen pannaan vielä 1,15 litraa yleis-
nestettä - pidetään pari päivää "muhimassa" ja siivilöidään
viimeiseksi hienon liinakankaan lävitse, pariinkin kertaan;
jota useammin, sitä parempi.


Kreikanlikööri
Eau de Grece

Angelikajuurta 2 gr
Kalmusjuurta 4 gr
Kardemummaa 2 gr
Mausteneilikoita 2 gr
Macis`ta 2 gr
Karvaitamanteleita 8 gr
Vermut`ia 2 gr
Kaneelia 2 gr
Spriitä 96 % 0,06 litraa
Yleistä nestettä 1,5 litraa

Mesimarjalikööri

Mesimarjaa ja vadelmaa yhteensä 5,72 litraa
Puhdasta spriitä (96%) 4,2 "
Vettä (keitettyä) 2,28 "
Sokeriliuosta (siivilöityä) 3 kiloa

Marjat survotaan kangaspussissa, niin että mehu juoksee pois - jäljelle jääpä sakka huuhdotaan eli virutetaan vielä puolella litralla vettä ja lasketaan uudestaan pussin lävitse.
Mehu sekotetaan nyt jäljelläolevaan vesimäärään ja 4,5 litraa spriitä - sitte se siivilöidään ja sekotetaan kirkkaaseen sokeriliuokseen sekä kaadetaan pulloihin.
Tätä likööriä voi juoda vaikka oitis - mutta paranee se tietysti paranemistaan, jos pidetään varastossa vuoden tai pari. Siihen saakka ehditään kai jo kieltolakikin tappaa ja eläneeköhän itse Mattikaan ijankaikkisesti.

Muurainlikööri

Valmistetaan ylläolevan reseptin mukaan.

Suomalainen Metsälikööri

Anista 2 grammaa
Kassia´a 4 "
Kypsiä katajanmarjoja 37 "
Nuoria kuusenkerkkiä 61/2 "
Nuoria männynkerkkiä 61/2 "

Tislaukseen lisätään ruokalusikallinen hunajaa
ja yleisnestettä 1,15 litraa.

Turkinlikööri
Aqua turca

Ambratintinktuuria 1 gr
Angelikantinktuuria 1 gr
Moschustintinktuuria 0,2 gr
Poltettua Mocca-kahvia 10 gr
Vaniljatinktuuria 1 gr
Spriitä 0,5 litraa
Vettä 0,25 litraa
Sokeria 0,20 kg
Yleistä nestettä 1,5 litraa

Wetterhovi-Aspan absintti

Vihreätä anista 4 gr
Melisse`tä 8 gr
Vermut`ia 20 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa


HOME