Kaiken kansan
katajaiset
Yrttiviinat
ja niiden valmistaminen
Toimittanut J. K. Ihalainen
Palladium Kirjat
1997
2. painos 1998
3. tarkistettu painos 2002
- Ote kirjasta -
Wettenhovi-Aspan reseptit vuodelta 1919 julkaistaan tässä sellaisinaan,
merkillisyyksineen kaikkineen. On huomattava, että reseptit ovat
kieltolain vastaisesta kirjasta, joka ilmestyi kieltolain aloittaessa 13
vuotisen suomalaisen sisällissodan. Likööreistä saa samanvertaista
viinaa jättämällä sokerin pois
Resepteissä mainittu yleisneste on
Sokeriliuosta 4 kg
Vettä 4 1/2 litraa
Spriitä 90 % 5 1/2 litraa
Arabialainen kahvilikööri
Poltettua Mokka-kahvia 60 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Benediktiläinen munkkilikööri
Angelikaöljyä 0,2 gr
Ananaseetteriä 1 gr
Appelsiinieetteriä 0,5 gr
Kalmusöljyä 0,12 gr
Sitruunaöljyä 0,1 gr
Etikkaeetteriä 1 gr
Macis-öljyä 0,05 gr
Meliss-öljyä 0,24 gr
Pepparmynttiöljyä 0,8 gr
Viinispriitä 88 % 0,5 kg
Vermut-öljyä 0,5 gr
Kaneliöljyä (väärentämät.) 0,06 gr
Väri: kullankeltaista
Chartreuse
Angelikaa 32 gr
Macis`ta 1 gr
Melisse`tä 64 gr
Safrania 4 gr
Ysop`ia 64 gr
Kaneelia 64 gr
Sekoitetaan yhteen kiloon tai litraan viinispriitä,
kaadetaan isoon lasiastiaan ja pannaan hautumaan
auringonpaisteeseen 8 vuorokaudeksi, jonka jälkeen
koko seos puserretaan liinakankaan läpitse. Näin
saadusta liemestä tislataan tavalliseen tapaan 0,7 kiloa,
lisätään 125 grammaa sokeria ja tämä siivilöidään.
Curacao
S. van der Sluis-Haarlemin resepti
Tuoreita appelsiinin-
tai pomeranssinkuoria 50 gr
Sekoitettua curacaotinktuuraa 0,11 litraa
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Väri: violettia, viheriää, kullanruskeata
tai valkosta.
Erittäin hienoa ranskalaista Angosturaa
Pomeranssikuorta 50 gr
Sitruunaa 10 gr
Kalmusjuurta 4 gr
Kaneelia 2 gr
Vermut`ia 2 gr
Spriitä 96 % 0,15 litraa
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Väri: tummanpunasenruskeata.
Haaremin salaisuus
Secret du Serail
Sitruunankuorta 10 gr
Curacaos-kuorta 10 gr
Viikunoita 20 gr
Macista ja kaneelia 4 gr
Ambra-seosta 1 gr
Jasmiinispriitä 2 gr
Moches-seosta 0,1 gr
Oranssivettä 4 gr
Rosmariinivettä 2 gr
Vaniljaseosta 1 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Väri: rubiininpunainen
Häälikööri
Eau de noces
Tisleerataan:
Anista 2 gr
Korianderia 2 gr
Rohduspuuta 4 gr
Vaniljaa 0,2 gr
Perubalsamia 0,5 gr
Orvokinjuurta 2 gr
Kaneelia 0,5 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa
Italialainen sitruunalikööri
Citronella di Napoli
Tuoreita sitruunankuoria 15 gr
Tuoreita appelsiininkuoria 15 gr
Mausteneilikoita 0,5 gr
Macis`ta 0,5 gr
Haudotaan 8 vuorokautta 1 litrassa spriitä.
Siivilöidään. Lisätään 1,15 ltr yleisnestettä.
Väri: kullankeltainen
Kiinanlikööri
Liqueur de Chine
Angelikaa 5 gr
Anista 5 gr
Macis`ta 2 gr
Karvasta mantelia 20 gr
Kaneelia 2 gr
Seisotetaan lämpösessä paikassa tai auringonpaisteessa
8 vuorokautta. Seoksessa pitää olla 0,11 litraa vettä ja
0,06 litr. väkevää spriitä. Pulloa pitää usein ravistella.
Sitten lisätään:
Kalmustinktuuria 0,5 gr
Neroliöljyä 0,05 gr
Näin saatuun seokseen pannaan vielä 1,15 litraa yleis-
nestettä - pidetään pari päivää "muhimassa" ja siivilöidään
viimeiseksi hienon liinakankaan lävitse, pariinkin kertaan;
jota useammin, sitä parempi.
Kreikanlikööri
Eau de Grece
Angelikajuurta 2 gr
Kalmusjuurta 4 gr
Kardemummaa 2 gr
Mausteneilikoita 2 gr
Macis`ta 2 gr
Karvaitamanteleita 8 gr
Vermut`ia 2 gr
Kaneelia 2 gr
Spriitä 96 % 0,06 litraa
Yleistä nestettä 1,5 litraa
Mesimarjalikööri
Mesimarjaa ja vadelmaa yhteensä 5,72 litraa
Puhdasta spriitä (96%) 4,2 "
Vettä (keitettyä) 2,28 "
Sokeriliuosta (siivilöityä) 3 kiloa
Marjat survotaan kangaspussissa, niin että mehu juoksee pois -
jäljelle jääpä sakka huuhdotaan eli virutetaan vielä puolella litralla
vettä ja lasketaan uudestaan pussin lävitse.
Mehu sekotetaan nyt jäljelläolevaan vesimäärään ja 4,5 litraa spriitä
- sitte se siivilöidään ja sekotetaan kirkkaaseen sokeriliuokseen sekä
kaadetaan pulloihin.
Tätä likööriä voi juoda vaikka oitis - mutta paranee se tietysti
paranemistaan, jos pidetään varastossa vuoden tai pari. Siihen saakka
ehditään kai jo kieltolakikin tappaa ja eläneeköhän itse Mattikaan
ijankaikkisesti.
Muurainlikööri
Valmistetaan ylläolevan reseptin mukaan.
Suomalainen Metsälikööri
Anista 2 grammaa
Kassia´a 4 "
Kypsiä katajanmarjoja 37 "
Nuoria kuusenkerkkiä 61/2 "
Nuoria männynkerkkiä 61/2 "
Tislaukseen lisätään ruokalusikallinen hunajaa
ja yleisnestettä 1,15 litraa.
Turkinlikööri
Aqua turca
Ambratintinktuuria 1 gr
Angelikantinktuuria 1 gr
Moschustintinktuuria 0,2 gr
Poltettua Mocca-kahvia 10 gr
Vaniljatinktuuria 1 gr
Spriitä 0,5 litraa
Vettä 0,25 litraa
Sokeria 0,20 kg
Yleistä nestettä 1,5 litraa
Wetterhovi-Aspan absintti
Vihreätä anista 4 gr
Melisse`tä 8 gr
Vermut`ia 20 gr
Yleistä nestettä 1,15 litraa
|