| TAKAISIN / BACK |

Vallankumoukselliset kirjeet

Diane di Prima

Suomentanut J. K. Ihalainen
64 sivua
Palladium Kirjat 2002

Diane di Prima - Beatin prinsessa


Diane di Prima syntyi vuonna 1934 New Yorkissa. Kolmetoista vuotiaana hän päätti tulla runoilijaksi, kaksikymmenvuotiaana hän tapasi Ezra Poundin, ja muutaman vuoden vanhempana Ginsbergin, Kerouacin, Orlovskyn ja Corson. Ensimmäisen runoteoksensa hän julkaisi vuonna 1958, This Kind of Bird Flies Backwards.

1960-luvulla hänestä tuli beat-henkinen vallankumouksellinen aktivisti, "sankarillinen sekä elämässä että runoudessa" (Ginsberg). Hän toimitti lukuisia erilaisia kirjallisuuslehtiä, kuten Floating Bear (Le Roi Jonesin kanssa 1961-69), Kulchur (1960-61), The Poets Press (1964-69) ja Eidolon (1972-76). Teatterin, tapahtumien ja runokiertueiden värittämien vuosien jälkeen hän on opiskellut ja opettanut zen-buddhismia, alkemiaa, magiaa, parantamista ja tiibetinbuddhismia. Lapsia hänellä on useita, ja tänään hän on jo isoäiti.

Diane di Prima on julkaissut 32 teosta runoa ja proosaa, ja on avustanut yli 300 julkaisua eri puolilla maailmaa. Hänen teoksiaan on käännetty yli 20 kielelle. Vallankumoukselliset kirjeet oli hänen kahdestoista runokokoelmansa. Kirjeet syntyivät 1968-1970 amerikkalaisen kukkaiskumouksen nosteessa, ja ne ovat jatkaneet omaa elämäänsä lukuisina erilaisina painoksina. Omassa lajissaan tämä klassikoksi kohonnut pieni teos on lyömätön.
Hänen tärkein runoteoksensa "Loba" ilmestyi vuonna 1978 keskeneräisenä ja vuonna 1998 valmiina, kokonaisena. Perinteisessä mytologiassa naarassusi Loban roolina on kerätä ja säilyttää sitä mikä on katoamassa tai jo kadonnut.

"Aiotteko te metsästää Lobaa?
Hullut, käytättekö
keihästä, jousta ja nuolta, asetta
vai bumerangia? Luuletteko että hänet voi
vangita rakkauden verkkoihin?"


 

 

HOME