| TAKAISIN / BACK |

Brueghel Variations

Nuotinnos & piano: Nikoletta Máte

Sample: Sándor Vály

Unkarilainen kuvataitelija Sándor Vály kertoo kohdanneensa taiteilija Pieter Bruegelin (1525-69) teoksen Kuoleman voitto Pradon taidemuseossa Madridissa vuonna 2003. "Ensin katseeni kohdistui hattuihin ja päähineisiin, sitten esineisiin jotka ihmiset olivat heittäneet pois yrittäessään paeta kuolemaa, esineisiin joista tuli hyödyttömiä kuoleman edessä."
"Kassit, kojeet, kortit, triktraklaudat, nopat, vaatteet, aseet, kupit, rahat, lakit, hatut... kaikki ne maalliset nautinnot jotka kuuluvat halujen ja vallanhimon työkalustoon mutta jotka menettävät merkityksensä kuoleman armeijan edessä. Siristäessäni silmieni tämän esineiden sekamelskan edessä näin ne äkkiä pisteinä. Sitten kiinnitin huomioni ihmisiin ja Kuoleman armeijaan. Vasemmalla kymmenen luurankoa valkoisine viittoineen seisoo rivissä. Väistämättä näin musiikkinuotit heidän paikoillaan. Äkisti maalaus muuttui sieluni silmissä, ja hahmojen sijasta näin kokonaisen nuotiston. Itse maalaus ei ole vieras musiikille, sillä patarummut, kellot, huilut ja luuttu esiintyvät kaikki maalauksessa. Kuinka ollakaan, maalauksen alkuperäinen musiikki sisältyy sen kompositioon."

Tästä sai alkunsa tämä levytys, jossa unkarilainen pianotaiteilijatar Nikoletta Máte on nuotintanut ja soittanut yksitoista Pieter Bruegelin tunnetuimmista maalauksista, minkä puolestaan Sándor Vály on samplannut omaksi osuudekseen, mikä muodostaa puolet levystä. Lopputulos on ajoittain ilotteleva, ajoittain mietiskelevä kokonaisuus modernia musiikkia, jota voi seurata CD-koteloon painetusta vihkosta joko nuotinnettuina tai suoraan maalauksista. Bruegel variations on poikkeuksellinen levytys, joka jo lähtökohdiltaan synnyttää kuulijansa päässä eräänlaisen ideakriisin tai ideavyöryn. Epäilemättä maalauksiin on sävelletty runsaasti musiikkiteoksia, mutta näin päin, että musiikkiteos on itsensä maalauksen sisällä, cool! Mielenkiintoisinta olisi luonnollisesti, jos voisimme jonain päivänä istua galleriassa näiden teosten äärellä, ja nauttia tästä musiikista soitettuna paikan päällä. Musiikkia kolmannelle silmälle. Jollette mistään löydä, niin tilatkaa os.

http://valy.tenger.hu/

 

 

HOME